Optie : onroerende verhuur mét btw vanaf 01/01/2019

Optie : onroerende verhuur mét btw vanaf 01/01/2019

In het Staatsblad van 25/10/2018 verscheen de wet die onroerende verhuur mét BTW mogelijk maakt vanaf 01/01/2019.

Hierdoor zal de verhuurder – onder bepaalde voorwaarden – de BTW kunnen aftrekken die hij betaalde bij de oprichting of verbouwing van het verhuurde gebouw. De voorwaarden gaan over de aard en het gebruik van het gebouw, en de hoedanigheid van de huurder :

Aard van het gebouw: enkel nieuw gebouwde gebouwen of vernieuwbouw (waarbij een gebouw zo grondig gerenoveerd werd dat het na de verbouwing als een nieuw gebouw kan beschouwd worden) komen in aanmerking om verhuurd te worden met BTW. De nieuwbouw-voorwaarde geldt niet voor magazijnen, dwz dat ook een bestaande magazijn vanaf 01/01/2019 met BTW verhuurd kan worden.

Gebruik van het gebouw : de huurder moet het gehuurde gebouw uitsluitend gebruiken voor zijn professionele activiteit, bijv als kantoor, winkel, showroom, magazijn, … .

Hoedanigheid van de huurder : de huurder moet BTW-plichtig zijn, dwz over een BTW-nummer beschikken, of een BTW vrijgestelde activiteit uitoefenen (bijv dokter, school,…).

 

 

Geplaatst op February 23, 2019